Arkonia Szczecin - strona nieoficjalna

Strona klubowa
Herb

Logowanie

Aktualności

WIGILIA KLUBOWA

  • autor: arkonia2003, 2013-12-12 00:47

W środę 18 grudnia zorganizowana zostanie Wigilia dla naszego zespołu. Spotykamy się o godzinie 17:00 na HALP-ie. Wigilia odbędzie się w małej sali TV.  Dostaliśmy 100 złotych od Klubu na zakup przekąsek dla chłopców, prośba aby także każdy w ramach możliwości przyniósł coś od siebie (ciasto, małe przekąski, itp.) .  


  • Komentarzy [5]
  • czytano: [363]
 

autor: ~Mama Adriana-PRZEPIS na PASZTECIKI !!! ... 2013-12-19 08:09:23

avatar Kapuśniaczki z kiszonej kapusty
•ciasto drożdżowe: 100 ml mleka ciepłego
•30 g drożdży świeżych
•2 żółtka, 1 jajko
•50 g margaryny
•2 szklanki mąki pszennej
•łyżeczka cukru, szczypta soli
•farsz: 30-40 dag kapusty kiszonej
•5 średnich pieczarek
•1 cebula
•4 grzybki suszone
•sól, pieprz, majeranek
•dodatkowo: 1 łyżka smalcu, 1 jajo do smarowania


autor: ~anonim 2013-12-19 08:11:12

avatar Kruszymy drożdże do miseczki, dodajemy ciepłe mleko, cukier, 2 łyżki mąki, mieszamy. Czekamy chwilę by ruszyły.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do drożdży razem z żółtkami, jajkiem, solą i mąką. Wyrabiamy na gładkie ciasto, odstawiamy by podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie robimy farsz.
Kapustę kiszoną dobrze odciskamy z soku (u mnie były dwie dobre garście) gdy za kwaśna możemy przepłukać wodą. Gotujemy by trochę zmiękła z suszonymi grzybkami około 15 minut.
Cebulkę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu dodajemy posiekane pieczarki i dusimy aż będą miękkie pieczarki.
Do obgotowanej, chłodnej, odciśniętej i drobno posiekanej kapusty dodajemy cebulę z pieczarkami (grzybki z kapusty bardzo drobno siekamy i też dodajemy). Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do smaku.


autor: ~anonim 2013-12-19 08:12:06

avatar Nasze ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż brzegu ciasta wykładamy nasz farsz (około 1/3),zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników (u mnie były to 3 paski).
Nożem możemy zrobić lekkie nacięcia ozdobne i dzielimy na mniejsze kawałki
Kapuśniaczki układać na blaszce, smarować wierzch roztrzepanym jajkiem, piec około 20 minut w 180*C.


autor: ~Mama Wasyla 2013-12-20 14:31:30

avatar były pyszne :-)


autor: ~mama Pawełka 2013-12-22 21:27:23

avatar Dzieki za przepis. Moje też są pyszne


Musisz się zalogować, aby dodawać komentarze.

Najnowsza galeria

Turniej DEYNA CUP 2013
Ładowanie...

Reklama